Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 24      15 PAŹDZIERNIKA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 
ZUPA TYSIĄCA JEZIOR
     Zaczynamy od pierwszego, czyli od zupy. Nie, nie - nie powtórzę w tym tygodniu po raz setny przepisu na uchę z jazgarzy. To można znaleźć wszędzie. My ugotujemy zupę według przepisu przywiezionego z północy. I niech was nic nie dziwi, bo tam jedzą śledzie z dżemem i łososie z bitą śmietaną.

      Najpierw ziemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w niewielkiej ilości wody z przepołowionymi cebulami. Ziemniaki wkładamy trochę wcześniej i pilnujemy, żeby były jeszcze twardawe w chwili dodania kilku porów w talarkach.
      Gotu, gotu, gotujemy całość kwadrans na wolnym ogniu. Teraz wkładamy rybę pokrojoną w kostkę. Ryby gotowane powinny mieć mięso raczej zwarte, więc żywcówa albo spiner do łapy - i jazda - po szczupala albo suma! Leniwi, głodomory oraz robiący całe wakacje remont w domu, mogą posiłkować się filetem z mintaja ze sklepu rybnego. Tfu!
      Dosalamy do smaku, natomiast dopieprzamy - obficie, grubo i przed chwilą zmielonym pieprzem.
      Dobra. Przechodzimy do najważniejszego. Zwiększamy gaz i dolewamy mleko. Dwa - trzy razy więcej od ilości wody, w której dotychczas gotowaliśmy te wszystkie rzeczy. Jeżeli lubimy ciecze gęste, możemy dodać do mleka trochę mąki. Kiedy zupa zacznie bulkować i nabierze lekko seledynowego koloru - zdejmujemy ją z gazu, napełniamy talerze, posypujemy koperkiem i wcinamy.
      Smacznego!

Lista zakupów
Składniki podaję orientacyjnie. Jak zupa ma być bardziej cebulowa, dajcie więcej cebuli, bardziej rybna - ryby itd. I w ogóle zachęcam do zachowań nietypowych (byle nie z solniczką!). Drugie imię gotowania brzmi eksperyment.
  • 5 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 pory
  • pół kilo ryby
  • litr mleka
  • sól, pieprz, mąka, koperek

gotował Piotr Onikki - Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusŻbikowskaFishingKominiarki strażackieOsuszanie budynków - osuszanie ścianSprzęt wędkarski