Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 31      24 GRUDNIA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 


PSTRĄG Z OLIWKAMI
     Grudniowa kolacja we dwoje. Za oknem noc przykryta śniegiem, w saloniku wesoło trzaska ogień w kominku, w kryształowym wazonie umiera samotna lilia...


      Obcinamy dwóm pstrągom łby, patroszymy i solimy. Siekamy słoiczek oliwek, pęczek szczypiorku albo koperku - mieszamy i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Faszerujemy pstrągi oliwkami, zawijamy folią aluminiową (matowym na wierzch!) i wsadzamy na kwadrans albo dwa do średnio nagrzanego piekarnika.


      Pod koniec pieczenia rozcinamy folię i kładziemy na pstrągi masło zmiksowane z różanym pieprzem (w oryginale: rosépippuri) albo pieprzem cytrynowym (w oryginale: sitruunapippuri) albo zwykłym czarnym (w oryginale: nie pieprz, Okonikki). Masło rozpuszcza się, tworząc przepiękną złotą skórkę.


     ...oczy niewieście maślanieją, rozkosz rozlewa się wokół, świece przeglądają się w winie. Wysmukłe kształty prężą się za stołem, i mamy już w głowie tylko jutrzejszego okonia wyjętego z przerębla. Może nas puści?


Lista zakupów:
  • Dwa pstrągi
  • Słoik oliwek
  • Czosnek
  • Pęczek szczypiorku lub koperku
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Folia aluminiowa

gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusWdrożenia OpenERPSprzęt wędkarskimetki tekstylne i żakardoweeZ PublishWszywki i metki odzieżowe