Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 34      31 STYCZNIA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 

PEA ON THE ROCKS

     Oczywiście, możemy zgrabiałymi palcami rozpalić ognisko, choćby wprost na lodzie, spróbować coś podgrzać albo usmażyć, ale jest coś tak pożywnego i rozgrzewającego, że grzech przemilczeć ten rarytas. Mówię o zupie grochowej z szerokiego termosu.



     Kilo grochu moczymy przez noc w 1,5 litra wody. Kiedy spęcznieje, gotujemy przynajmniej trzy godziny i przecieramy przez sitko. W takiej samej ilości wody gotujemy kilogram wędzonych żeberek. Po ostygnięciu mięso luzujemy, siekamy na drobne kawałki i dodajemy wraz z wywarem, w którym się gotowało, do grochowej paćki. Doprawiamy solą, pieprzem i przede wszystkim majerankiem. Jeszcze raz zagotowujemy.

     Wrzątek wlewamy do termosu (pamiętajmy, żeby termos najpierw przyzwyczaić do gorąca, np. ciepłą wodą z kranu), dodajemy dużą łyżkę musztardy, mieszamy, zakręcamy i dalej jazda na łowisko!

     Wielu spośród Was zdziwi, lub zgoła przestraszy ten toast, ale kto grochowego domu prawdziwym przyjacielem - ten go wzniesie z ochotą. Vivat Jack Daniels Rex, od dzisiaj łaskawie nam panujący podczas zimowych wypraw!

I wypraszam sobie wszelkie okrzyki koneserów: Zdrajca, zdrajca, po trzykroć zdrajca!, bo osobiście połączenie tego łyskacza z grochową wypróbowałem i z całą mocą słów piszę: nic, doprawdy nic, tak nie bursztynowi połaci.



Zakupy:
  • kilo grochu
  • kilo wędzonych żeberek
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • butelka Jacka Danielsa


gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusWszywki i metki odzieżoweWdrożenia OpenERPForum wędkarskiePrzygotowanie drukuOdoo