Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 34      31 STYCZNIA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 
TATARCZUK NASZ BRAT!
     Michael Corleone zobaczywszy na Sycylii Apolonię doznał tzw. uderzenia piorunem. Wczoraj spotkało mnie coś podobnego, kiedy zobaczyłem w ostatniej Vivie! przepis na tatara z łososia. Od razu wskoczyłem w mojego porszaka i już po kwadransie miałem wszystkie produkty na kuchennym blacie.

     Rozdrabniamy pół kilo surowego łososia i trzydzieści deko wędzonego. Może być wędzony na ciepło (między Bogiem a prawdą jest to bardziej pieczona niż wędzona ryba), choć lepszy jest różowy - wędzony na zimno. Łososie mieszamy z poszatkowanym kawałkiem (4-5 cm) korzenia imbiru, trzema dymkami, dwoma korniszonami oraz pęczkami szczypiorku i koperku.

     Osobno robimy sos. Sok z jednej cytryny (najlepiej zielonej, czyli limona) mieszamy z dwoma łyżkami sosu worcestershire i odrobiną oliwy. Do tego dziesięć kropel tabasco i, jeżeli ktoś lubi na bardzo ostro, łyżkę dijońskiej musztardy. Solimy i pieprzymy.

     Tatara wykładamy na kryształową salaterkę, polewamy sosem, a na wierzch (wiem, że za takie propozycje dostane zaraz w ucho) kładziemy kopkę czerwonego kawioru. Chociaż z tym uchem może przesadzam, bo niedawno pojawił się gruboziarnisty czerwony kawior a' 11 zeta (spory słoiczek), więc nie jest tak źle. Przed jedzeniem dajmy potrawie odpocząć jakąś godzinę w chłodnym miejscu.

     Całość uzupełniamy w żołądku bardzo lekkim, białym, półwytrawnym, włoskim winem. Ale jak nam kasy nie starczy, może być Sofia.

      Lista zakupów:
  • pół kilo łososia surowego
  • 30 deko łososia wędzonego
  • cytryna/limon
  • koperek
  • szczypiorek
  • korzeń imbiru
  • pęczek dymki
  • sos worcestershire
  • tabasco
  • musztarda de Dijon
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • czerwony kawior
  • białe, półwytrawne wino

gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusEtykiety odzieżowePrzynęty wędkarskieOsuszanie budynków - osuszanie ścianDyskusje wędkarskieŚwiat Druku