Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 37      20 MARCA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 


DOLLY - REBOURS
     Dziś: mydlana opera kucharska. Z tragicznym początkiem, zaskakującym zwrotem akcji i szczęśliwym zakończeniem.

     Dostałem od zaprzyjaźnionych gospodarzy z Brajnik kawał zamrożonego mięsa, jakieś trzy kilo. Myślałem, że to świnia, którą poprzedniego dnia ubiliśmy, ale po rozmrożeniu, faktura wydała mi się trochę dziwna. Dość jasne mięso z wyraźnymi włóknami. No nic.

     Rozgrzałem piekarnik, rozrobiłem miód z odrobiną gorącej wody, żeby co kwadrans polewać pieczeń, wstawiłem potrawę i spokojnie ostrzyłem sobie apetyt. Po godzinie rozeszła się w domu dziwna woń Jak Reksio, z nosem przywiązanym do zapaszku, podszedłem do piekarnika i od razu wszystko zrozumiałem: to baranina!

     Co teraz? Smród stał się na tyle nieznośny, że wyjąłem z pieca nieszczęsny kawałek i już miałem go wywalić, ale serce mi się ścisnęło, bo wyglądał wspaniale: skarmelony miód był złoty i lśnił w promieniach zachodzącego słońca. Trudno!

     Pokroiłem niedoszłą pieczeń w dwucentymetrową kostkę, którą obsmażyłem w oleju. Zeszkliłem na tym samym tłuszczu cebulę, połączyłem ją z mięsem, dolałem trochę wody i zacząłem duszenie...

     Dusiłem tego głupiego barana prawie trzy godziny. Tuż przed zestawieniem z ognia dodałem jeszcze porcję przysmażonej cebuli, bo poprzednia całkiem się rozgotowała. Zero przypraw.

     Kiedy w końcu zmęczony wojownik (w domyśle: ja) dowlókł się do swojej potrawy, ta wynagrodziła mu wszystko z nawiązką i słodyczą. Błękitna laguna! Raj na ziemi!

     I żyli długo i szczęśliwie...


     Zakupy:
  • baranina
  • cebula
  • miód
  • olej

gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusStowarzyszenie Wędkarzy InternautówUrlop: wy-Wczasy.plCMS eZ PublishMetki i wszywki odzieżoweOpenSource CMS