Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 38      3 KWIETNIA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 
SZLACHETNY PRZEPIS JUBILEUSZOWY
     Zszedłem kiedyś do piwnicy po ogórki, wyciągnąłem słoik i zobaczyłem za nim zakurzoną starą książkę kucharską. Treść okazała się jeszcze starsza, bo przepisy opisywały polską kuchnię szlachecką z XVII i XVIII wieku. Dziś książka znowu gdzieś się zapodziała - pewnie stoi za ogórkami - ale bardzo dobrze zapamiętałem jeden przepis:


     Surową oliwką nadziewamy niewielkiego skowronka. Obkładamy go gotowaną szynką i wkładamy do młodej przepiórki, którą nacieramy rozmarynem. Następnie wkładamy całość do bażanta, a bażanta do indyka. Tego ostatniego obkładamy plastrami półgęska i ściśle wiążemy dratwą.

     W międzyczasie obgotowujemy udziec barani i pieczemy w piecu dwunastotygodniowego prosiaka, polewając go często słodkim ciemnym piwem.

     Rozpłatanym udźcem wyściełamy wnętrze prosiaka i układamy tam obłożonego półgęskiem indyka. Brzuch prosiaka spinamy żelaznymi kleszczami, nogi podkurczamy pod tułów i wkładamy do skruszałego jagnięcia.

     Z jagnięciem postępujemy tak samo jak z prosiakiem (brzuch, nogi), wkładając je do wołu. Jagnię gęsto posypujemy czosnkiem i zaszywamy krowi brzuch. Pod kręgosłupem przewlekamy rożen. Palenisko rozpalamy dzień wcześniej. Chodzi o to, żeby miało stałą, równomiernie rozłożona temperaturę. Palimy bukowym węglem drzewnym i brzozą. Pieczenie trwa około tygodnia. Obracamy wołu regularnie, smarując go gęsim smalcem.

     Kiedy pieczeń jest już gotowa, wyrzucamy całe mięso, a oliwkę podajemy w kryształowej miseczce.


     Lista zakupów
  • skowronek
  • przepiórka
  • bażant
  • indyk
  • gęś
  • udziec barani
  • prosiak - ok. 20 kg.
  • jagnię
  • tusza wołowa
  • smalec gęsi
  • rozmaryn
  • czosnek
  • oliwki

gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusSklep wędkarskiPozycjonowaniePozycjonowanieeZ PublishPozycjonowanie stron WWW