Zgniłe jajeczko wlać bez skorupki, czosnek, cebulkę - razem do kupki,
dodać amoniak i siarkowodór, nos zatykając czekać na odór.
(Papcio Chmiel)
 
  NR 43      15 CZERWCA
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół - Łódź i Wałcz
 
DWA RAZY MIĘTUS
     W związku z powstawaniem Kalendarza Spotkań Wędkujących Internautów, w tym planowanym uczestnictwem naszej drużyny w miętusowych zawodach, zjemy sobie dziś tę rybę pod dwiema postaciami.

     Pierwsza recepta jest długofalowa. Zarówno przygotowanie, jak i trwałość potrawy liczymy w dniach i tygodniach. Złowione miętusy patroszymy, pozbawiamy głów i skóry. Lekko osolone, popieprzone i skropione sokiem z cytryny odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie smażymy je stylem barokowym, czyli obtaczając w mące, jajku i bułce tartej.
     Osobno gotujemy kilka cebul w wodzie z octem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy wywar do smaku i zalewamy nim ryby ułożone w kamiennym naczyniu. Już po dniu leżakowania potrawa jest gotowa, ale jeżeli ryby zamkniemy w słoju i zapasteryzujemy, przetrwa najsroższe zimy i kolejne lata.
     Drugi przepis jest wykwintny i szlachetny. Pasztet z truflami podany na weneckiej porcelanie to, przy naszej potrawie, jakiś chamski fastfood.
     Mówię o miętusich wątróbkach z rydzami.
     Rydze gotujemy krótko w osolonej wodzie. Maczamy w mące, jaju i smażymy na wytopionej słoninie. Tym samym sposobem smażymy wątróbki. Rydze i wątróbki wkładamy do żeliwnego rondla, dodajemy posiekaną w kostkę cebule, sok z połówki cytryny i odrobinę wody. Dusimy na wolnym ogniu pół godziny.
     A po wszystkim zapadamy w błogie odrętwienie, kontemplując kulinarne cuda tego świata.

     Lista produktów:
  • miętusy
  • rydze
  • cebule
  • jaja
  • słonina
  • mąka
  • bułka tarta
  • cytryna
  • ocet
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy

gotował Piotr Onikki-Górski

 
All rights reserved, teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych


Reklamy KrokusForum wędkarskieWszywki odzieżoweOdooWdrożenia OpenERPOpen source ERP i CRM - OpenERP - obecnie nazywany Odoo