Logo Logo

     Bardzo prosty przepis na kotlety

   NR 45 - 19 Październik 2000
Wydawca: KROKUS ska z o. o. oraz Zespół RO
Numery Archiwalne
Numer Aktualny
Rybie Oko
Forum Dyskusyjne

Onikki

   Jako Okonikki z Patelni dostałem jakiś czas temu od Tadeusza Smala wspaniały przepis na kotlety rybne. Przytaczam w całości, pozdrawiając serdecznie autora i polecając wszystkim tę potrawę, która już zdążyłem kilkakrotnie przygotować, zjeść i popić.

Piotrek Onikki-Górski


"Po nałapaniu i sprawieniu rybek:

Etap 1. - przygotowanie ryb.


Ryby dzielę według gatunku i wielkości. Małe plotki, tak do 17 cm, ukleje (jeśli oczywiście chciałoby mi się je skrobać) miele jak leci. Karasiom, okoniom i płotkom, do około 20 cm, wycinam wszystkie płetwy i dopiero potem mielę. Ryby większe wymagają obgotowania, tak, aby widelcem oddzielić mięso od grubych ości kręgosłupa. I dopiero potem do maszynki.


Etap 2. - mielenie.


Do mielenia wystarczy zwykła maszynka do mięsa. Najlepsza byłaby elektryczna, bo trzeba wszystko dwa razy przepuścić przez sitko. Ostatnio ułatwiam sobie prace najpierw miksując i dopiero potem wszystko przez maszynkę (w pierwszym mieleniu oczka sitka zatykają się skórami ryb).


Etap3 - wyrabianie masy.


Podczas drugiego mielenia dodaje do masy wszystkie przyprawy mieląc je razem z rybkami a wiec pieprz i sól do smaku, rozmoczona bułkę (jedna mała na 0.5kg masy rybek) natkę zielonej pietruszki zielony koperek. Natka i koperek to nie tylko atraktory smakowe, ale również zapachowe, wiec jeśli rybka zajeżdża mułem to dajemy ich trochę więcej. Po przemieleniu, do masy wbijam jajka (tak mniej więcej jedno na kilogram rybek), całość wyrabiam i formując w kulki o średnicy 5-6cm, które następnie obtaczam w tartej bulce.


Etap 4. - smażenie.


Następnie z kulek robię około centymetrowej grubości placki i smażę do zarumienienia na roztopionej Kasi, tak obracając w trakcie, aby były równo zarumienione (Kasia to margaryna). Według mnie olej bardziej wysusza ryby podczas smażenia, a ponadto Kasia sprawia że wszystko jest zawsze bardziej rumiane.


Etap 5. - spożycie.


Kotlety są bardzo dobre zarówno na gorąco do ziemniaków, jak i później, na zimno, do kanapek jako okład (rozcinam kotlet na dwa plastry) i jako przegryzka do piwa.

Smacznego!
Linia
WYDAWCA:
Krokus Sp. z o.o.
ul. Jaracza 76
90-251 Łódź, POLSKA
Telefon:
+48 42 678-15-90
+48 42 630-59-85
+48 42 639-84-12
Fax:
+48 42 678-15-99
E-Mail:
biuro@krokus.com.pl
office@krokus.com.pl

TYMCZASOWE KOLEGIUM REDAKCYJNE:
Sławek i Kama Bocheńscy
Radek Gościmski
Wojtek Górny
Piotrek Onikki-Górski
Michał Sopiński
Andrzej Trembaczowski

OPRAWA INTERNETOWA:
Janusz Dymidziuk

© 1999-2000 Wszelkie prawa zastrzeżone dla Krokus Sp. z o.o.
Teksty, rysunki i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych.


Reklamy KrokusEtykiety samoprzylepneFundusz ETF - ciekawe linkiZdjęcia rybEtykiety samoprzylepnePozycjonowanie stron WWW